Jurnalul nu este demodat și nu a rămas undeva în Al Doilea Război Mondial. Ba chiar a revenit în forță datorită trendului bullet journal (un soi de oracole de pe la americani).
Eu țineam un jurnal pe calculator când eram mică și scriam în el cele mai mărunte lucruri. În facultate și după ce am absolvit, am început să țin un jurnal zilnic și să umblu după mine cu carnețele și pixuri, dar nu ca să scriu ce am făcut, ci ce vreau să fac. Am reușit astfel să țin o evidență a lucrurilor pe care trebuia să le împlinesc și nu mă lăsam până când nu completam întreaga listă.
În fiecare seară scriam un lucru bun care s-a întâmplat în acea zi, astfel că atunci când aveam o zi sau o perioadă mai proastă, mă uitam în urmă la toate lucrurile frumoase care s-au întâmplat. Putea fi vorba de faptul că crush-ul mi-a făcut un compliment, sau că cineva mi-a oferit o cafea, sau că mi-am luat o bluză nouă. Chestii mărunte, dar care împreună adunate făceau să pară că e totul bine și îmi ofereau sentimente pozitive atunci când le citeam. E mai bine, oricum, decât să scriu lucrurile negative.
Vreau să subliniez că un jurnal este important pentru un scriitor. Acolo poți să scrii lucruri pe care nu le-ai scrie în mod normal în romanul sau nuvela ta. Poți să te dezlănțui pentru că este un spațiu personal pe care nu îl vei arăta nimănui. Profesorii din cadrul cursurilor de scriere creativă recomandă elevilor să scrie în jurnalele scriitoricești despre oameni pe care îi observă pe stradă, în cafenele, în restaurante și librării, ca să se deprindă cu descrierea acestora și să nu cadă în capcana creării unor personaje identice și fade. În același timp sunt sfătuiți să pună preț pe descrierile locurilor, atmosferei, vremii etc.
Cum vi se pare ideea unui jurnal, scriitoricesc sau nu? Ați folosit? Dacă da, cum arată? Discutați!