Am făcut zacuscă. Rețetă inclusă #toamnă

Actualizată în: 13 Sept. 2020


Declar că anotimpul toamna a început în mod oficial pentru noi.


În România fiecare gospodărie începe să facă conservele pentru iarnă, iar preferata noastră este faimoasa zacuscă, care este, după cum bine știți, o pastă vegetală.Bunica, mama, sora și cu mine, am muncit întreaga zi ca să creăm cea mai cunoscută și iubită mâncare vegană tradițională românească, numită „zacuscă”, cunoscută ca principala sursă de mâncare pentru studenți.


Acum, notați vă rog că mâncărurile tradițional românești sunt făcute în principal din carne (porc pentru iarnă și miel pentru primăvară) și că avem câteva rețete vegane, care nici măcar nu sunt incluse pe lista mâncărurilor tradiționale. Imaginați-vă șocul pe care l-am avut atunci când am aflat că zacusca nu este inclusă pe listă.


REȚETĂ:

Zacusca constă în vinete și arddei copți, ceapă saute, bulion și morcov răzuit (morcovul este opțional, dar nouă ne place pentru că adaugă multă savoare).


Puteți coace vinetele și ardeii la flacără, cum am făcut noi, sau la cuptor.Vinetele trebuie să arate ca în poza de mai jos. Știu că arată arse, dar nu sunt. Doar coaja lor este arsă, iar ele sunt moi și suculente la interior.După ce coaceți legumele, le decojiți.


Apoi le tocați până când arată ca o pastă.


După ce tocați vinetele și ardeii copți, răzuiți morcovii (dacă îi adăugați) și mărunțiți ceapa.


Căliți ceapa și morcovul, apoi puneți bulionul și legumele coapte. Fierbeți totul în ceaun până când vinetele devin roșii și pierd din amăreală. Nu uitați să adăugați condimentele obligatorii: sare, piper boabe și foi de dafin.


Zacusca trebuie să treacă testul mirosului și pe cel al gustului, iar toate aromele trebuie să se amestece armonios în gură. Dacă puteți coace legumele și fierbe zacusca afară, pe flacără, atunci faceți-o pentru că acest lucru o va face mai gustoasă. Sunt foarte încântată că am putut să facem multă, astfel încât să avem un mic dejun sănătos pentru întreaga iarnă.


Nu vă gândiți la măsurătorile exacte ale ingredientelor. Zacusca este un sentiment, nu știință exactă. Ingredientul său principal este vânăta, iar aceasta ar trebui să fie preponderentă. Apoi vin ardeii în cantitate mai mică (cam 1/4 sau 1/3 cât cantitatea de vinete, dacă vreți să o faceți mai gustoasă, dar este în regulă dacă aveți mai puțini ardei), iar apoi ceapa trebuie să fie mult mai puțină. Ardeii și ceapa taie amăreala vinetelor, aduc dulceață și savoare mâncării și deci, sunt obligatorii.


Cum am menționat, nu trebuie să adăugați morcovi. Zacusca originală nu are morcovi, dar familia mea o adoră astfel. Cred că morcovii adaugă multă savoare și fac zacusca mai gustoasă. Nu uitați să răzuiți morcovii și nu să îi tocați și să ii căliți cu ceapa. Dacă îi tocați, atunci puteți ruina textura și savoarea mâncării.


PS: Nu am mai putut face poze pentru că aveam mâinile lipicioase și era prea întuneric când am umplut borcanele. Puteți căuta pe Google alte rețete și poze. Poftă mare și spor la gătit!

31 afișare0 comentariu