Am văzut serialul „Messiah”

Serialul acesta este atât de captivant, încât nu știu de unde să încep.


Ca licențiată în Studii Iudaice și master în Studii Religioase, pot să declar cu mâna pe inimă că am fost extraordinar de încântată când am văzut trailerul serialului pe Netflix. Îmi place foarte mult genul acesta de seriale și nu vă puteți imagina extazul meu când am văzut ce subiect sensibil tratează.


Acest serial atrage prin subiect (și prin pomeții fantastici ai lui Mehdi Dehbi :D ). Producătorii de la Netflix trebuie să fi riscat extraordinar de mult ca să îl realizeze - practic, toate cele trei religii monoteiste, cu tot cu subdiviziunile și sectele lor, sunt vizate de acest serial - iar o mișcare greșită ar fi putut duce la disensiuni, în special în mediul online.


ATENȚIE! SPOILER ÎN FAȚĂ!


Este vorba de a doua venire a Mântuitorului, o venire mult așteptată de toată lumea de milenii, iar aceasta se petrece în epoca modernă.
Serialul începe în momentul în care o mamă este trezită din somn de copilul ei, care tocmai a avut un coșmar. Acesta îi spune că a visat cum îl împușcau pe el (pe cine, nu știm. Este posibil să fie vorba de tatăl său) și întreabă de ce acesta a murit. Aceasta îi răspunde că din cauză că așa este scris în Cartea Domnului și că persoana decedată a fost atât de iubită de Domnul încât l-a luat la El mai devreme. Îi mai spune că și pe el îl iubește Dumnezeu la fel de mult, dar că are alte planuri pentru el. Copilul întreabă cum va ști care este planul, iar mama îi răspunde că Acesta îi va arăta planul la momentul potrivit.


Iar acest dialog, deși pare nesemnificativ, este de o mare importanță pentru întreaga acțiune a serialului. Este, practic, sămânța întregului show, destinul implacabil: oamenii fac parte din marele plan divin și ei lucrează să îl ducă la îndeplinire. Câțiva ani mai târziu, ni se arată cum băiatul, acum mare, își înmormântează mama în urma bombardamentelor ISIL împotriva Damascului și a întregii zone.


Pe măsură ce trupele rebele înaintează în Damasc, oamenii se agață și mai tare de credință și de speranță, ultimele care au mai rămas în calea nimicirii. Din acest haos se naște un miracol. Băiatul, pe nume Jibril, iese de sub dărâmăturile de unde își îngropase mama și se întâlnește cu prietenul său, Samer, apoi dau peste un bărbat care vorbește mulțimilor despre profeții falși care răstălmăcesc cuvântul Domnului și spune că se va întâmpla doar ceea ce este scris de Dumnezeu, ceea ce îi aduce aminte lui Jibril de vorbele mamei sale.


Mulțimea este nemulțumită de vorbele bărbatului și acesta le face promisiunea că vor fi în siguranță, deoarece Dumnezeu își dorește ca ei toți să trăiască. Pe măsură ce le vorbește, o furtună de nisip se apropie și acoperă întregul oraș, ceea ce face ca atacul rebelilor să fie oprit. Ba mai mult, furtuna de proporții biblice stă deasupra orașului timp de 43 de zile, cauzând pagube materiale inestimabile, dar care distruge în același timp liniile de aprovizionare ale rebelilor și le îngroapă vehiculele. Astfel. ultima tabără a ISIS este distrusă, eliberând întreaga zonă.


Încă o sămânță la fel de importantă o găsim în interviul pe care Eva Geller, agentă a CIA, îl are cu un candidat. Aici găsim ideea de adevăr. Tânărul nu primește serviciul, deoarece punctează că adevărul are mai multe nuanțe, iar Eva îi replică faptul că în tranșee trebuie să știe cine îi este dușman și cine nu, iar adevărul nu are nuanțe de gri. Această sămânță este importantă pentru mai târziu, când se pune la îndoială autenticitatea lui Al-Masih, când lumea nu știe ce să creadă și când adevărul începe să aibă mai multe nuanțe.


În același timp, primește înregistrarea cu bărbatul din Damasc, pe care mulțimea îl însoțește ca pe un erou, scandând numele „Al-Masih” (Mesia). Imediat aceasta începe să îl caute după chip în toate bazele de date, fără a găsi nimic, de teama ca acesta să nu fie un terorist și să tulbure și mai tare apele din zonă. Există posibilitatea ca acesta să creeze un cult propriu, sperând că persoane influente să i se alăture, câștigând astfel teren și creând o armată. Al-Masih conduce oamenii din oraș în deșert, ceea ce stârnește și mai tare interesul Agenției. În cele din urmă, ajung la granița cu Israelul, țara promisiunii, ceea ce crează rumoare la nivel mondial; FBI, NATO, MOSAD, creștini, musulmani, evrei și alte entități de acest fel încep să se agite.


Când lucrurile încep să devină serioase, Al-Masih dispare din grupul său de la granița israeliană, ca să ajungă în celălalt capăt al lumii, în Texas. Aici, în timpul unei tornade, își face apariția și salvează o adolescentă. Micul orășel este răvășit nu doar de tornadă, ci și de problemele de zi cu zi. Din oraș nu rămâne nimic în afară de biserică. Adolescenta salvată era fiica reverendului. Pe parcurs învățăm mai multe despre familia acestora, care crează un adevărat cult în jurul lui Al-Masih și pornesc în procesiune în întreaga țară, aprinzând discuții. Atât reverendul cât și fiica lui cred că sunt aleși de Mântuitor cu un scop anume, cred că sunt speciali.


În cele din urmă, Al-Masih merge pe apă, iar momentul este capturat și transmis pe social media. Vedem și cum fiica reverendului profită de ocazie și se bucură că profilul său de Instagram devine din ce în ce mai urmărit datorită postărilor despre Al-Masih. Este mândră și încrezătoare și gata să urce pe scenă atunci când Al-Masih îi părăsește.


Totuși, vălul începe să se ridice de pe ochii oamenilor în momentul în care în absența lui Al-Masih buletinele de știri încep să îi murdărească imaginea ca să crească ratingul. Ba mai mult, se descoperă identitatea acestuia, care este mai puțin divină, și chiar fratele său dă un interviu în care vorbește despre Al-Masih spunând că a fost dintotdeauna un visător, și că fusese internat într-un centru psihiatric la 20 de ani, suferind de complexul mesianic. Pe lângă aceste lucruri, citase din cartea unui profesor, pe care îl avusese atunci când studiase în America, care avusese legături pro-ruse, ideologii comuniste și care locuia în apropierea Moscovei, fiind declarat pericol public în Statele Unite. Se dovedise că Al-Masih făcuse apeluri către acesta.


SFÂRȘITUL SPOILERULUI.


Jocul mental transcende ecranul și la un moment dat nu știi ce să mai crezi. Ești prinsă în poveste mult prea tare, de parcă este totul real. Serialul te face să ai o mulțime de emoții. Vrei să crezi că el este Mesia. Îți face plăcere să crezi asta, dar pe urmă descoperi împreună cu personajele toate celelalte lucruri care dovedesc că nu este divin. Și pe urmă se joacă iar cu mintea ta la finalul ultimului episod.


Și te face să vrei mai mult. Te face să te întrebi de ce s-a terminat așa brusc. Îți imaginezi care ar fi parcursul personajului israelian care îl însoțește. Ce se întâmplă cu Eva, cu reverendul, cu cei lăsați la graniță...


Realizatorii serialului au mers cu încredere pe o sârmă subțire în momentul în care au aprobat scenariul și spun asta pentru că orice pas greșit ar fi putut duce la o dispută enormă pe social media între facțiunile religioase și nu numai.


Ce mi-a plăcut extraordinar de mult a fost faptul că nu am văzut clișeele hollywoodiene. Nu i-a prezentat pe musulmani ca pe niște sălbatici gata să pună lumea pe jar, ci ca pe oameni normali, cu griji, nevoi, speranțe, vise. Și mi-a plăcut mult că Al-Masih a ieșit din rândurile acestora și nu din ale creștinilor.


Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că toată această tevatură cu Mesia s-a derulat exclusiv în Orientul Mijlociu și în America. Din moment ce a apărut la musulmani, a trecut pe la evrei și a ajuns la creștini, mă așteptam ca să arate modul în care tot mapamondul este concentrat pe acest subiect. Da, au arătat o știre cum că Papa de la Roma trebuia să iasă la balcon ca să vorbească despre Al-Masih, dar nu au continuat cu acest lucru. Mi-aș fi dorit să facă un episod exclusiv cu știri și declarații din întreaga lume. Și mi-ar fi plăcut să văd cum se concentrează celelalte servicii de inteligență pe omul ăsta (KGB, Interpol etc.). Ce spune Papa de la Roma? Ce spun președinții din Europa, Africa, Asia? Cum se raportează omenirea la A Doua Venire? Avem colaps economic sau înflorim? Soldații mai luptă pe front? Dacă da, nu pun la îndoială acțiunile lor și se răzvrătesc acum că Mesia e pe pământ? Ce se întâmplă cu lucrătorii din industria sexului? Dar cei din industria dau-în-bobi? Ce spune Dalai Lama? Cum se raportează celelalte religii la acest fenomen? Se discută originea lui? L-a atins cineva? Mănâncă? Bea apă? Este din carne și sânge sau din altceva? Are amintiri din prima venire? Este reîncarnat sau e pur și simplu El? Apar și alți falși Mesia în acest timp?


Și aș mai fi vrut să văd un episod bazat mai mult pe partea religioasă și pe credință. Cum se desfășoară slujbele religioase în continuare? Se mai roagă lumea ca înainte, la vechiul Mesia, sau mergem direct după noul Mesia, ca să aflăm răspunsuri? Mai e necesară spovedania sau mergem direct la sursă ca să ne salvăm? Și în acest sens, nu s-ar produce un colaps financiar din vreme ce sute de mii de oameni ar părăsi joburile și casele ca să meargă în pelerinaj de săptămâni ca să fie în apropierea Lui? Și alte câteva dintre întrebările din paragraful anterior.


Cred că imagini din întreaga lume ar fi putut face serialul și mai impactant decât este și l-ar face mult mai real.


Go hard or go home, Netflix!

Și este păcat că Netflix a anulat serialul după primul sezon. Probabil din cauză că subiectul pare a fi preluat din alt serial (Homeland). Sper că alte case de producție să îl preia și să îl continue.


Chiar dacă serialul are un final deschis, îl recomand pentru poveste și pentru dialogurile dintre Al-Masih și ceilalți.


Scor oferit pe IMDB: 6/1055 afișare0 comentariu