Cum am plantat 825 de copaci în întreaga lume #ecosia

Nu e deloc greu să ai grijă de planetă și nici să plantezi copaci în întreaga lume, mai ales când o fac alții pentru tine.Am descoperit acum câteva luni că pot să plantez copaci de acasă, din patul meu, fără efort și fără să bag de seamă că fac asta. Practic, nu fac nimic extraordinar, ci doar survolez pe internet așa cum am făcut până acum și cum o voi face în continuare. Numai că acum toate căutările mele pe internet vor genera profit care se va duce direct către restaurarea pădurilor afectate și construirea altora noi în zonele unde prezența pădurile este necesară.
Browserul Ecosia este creat de oameni a căror grijă principală este planeta. Practic, în loc să folosești Google pentru căutări, folosești Ecosia. Pentru Google Chrome, de exemplu, există extensie, ca să poți folosi browserul pe PC și laptop fără a instala ceva în calculator, iar pentru Android și iOS există aplicația pe care o puteți descărca și folosi în mod gratuit.


Tu nu donezi nimic. Browserul face toată treaba.


Ce este Ecosia?

Este atât browser cât și motor de căutare gratuit, dar care generează venit. Compania spune că 80% din profit se duce către organizații internaționale care se ocupă cu împăduriri. Angații Ecosia nu plantează copacii, deci, ci o fac aceste organizații internaționale. În plus, compania este foarte transparentă și publică lunar rapoartele financiare, care pot fi accesate de toată lumea.Pe lângă acest lucru, Ecosia promite că va funcționa întotdeauna fără emisii de dioxid de carbon (CO2). Serverele lor funcționează exclusiv cu energie regenerabilă de 200%, ceea ce înseamnă că orice căutare pe browser înlătură 1kg de CO2 din atmosferă. Prin urmare, nu numai că nu poluezi deloc atunci când cauți ceva pe Ecosia, dar și plantezi copaci și înlături CO2. Prin Ecosia un copac este plantat la fiecare 0,8 secunde,
Iar Ecosia garantează excelența. De când am instalat aplicația în telefon, nu am avut probleme cu aceasta, cum eu caut mult în engleză. Singura chestie care nu îmi place este aceea că nu pare să vadă știrile locale și recente.


Căutările pe Ecosia sunt suportate prin tehnologia Bing, la care Ecosia adaugă algoritmii proprii.


Sunt pe bune?

Da. Sunt pe bune. Ecosia este certificată ca și corporație de categoria B (sunt o grămadă de cuvinte care încep cu litera „c” în această frază). Acest lucru înseamnă că Ecosia este orientată spre profit. Totuși, „B” vine de la faptul că Ecosia a primit certificatul de la B Lab, care este o orgnizatie non-profit. Această certificare înseamnă „standarde ridicate de performanță socială și de mediu, responsabilitate și transparență”.


Care sunt avantajele?

- Plantezi copaci și înlături CO2

- Căutările tale nu sunt salvate, iar Ecosia nu produce profiluri de utilizator.

- Datele tale nu sunt stocate și deci nu sunt vândute către guverne și vânzător.

- Căutările sunt encryptate, așa că nimeni nu va ști ce ai căutat.

- Ecosia folosește doar puțin tracking pentru a-și optimiza motorul de căutare, dar dacă nu vrei să fii vizibil, atunci poți opta pentru „Do not track” din setările browserului.


Copaceii mei sunt în întreaga lume: Columbia, Malawi, Peru, Nicaragua, Indonesia, Australia, India, Kenya, Madagascar, Maroc, Senegal și Tanzania și voi folosi cu siguranță acest browser web în căutările mele viitoare. Gândul că un lucru atât de mic poate face o diferență atât de mare mă liniștește. Practic, o pădure întreagă, pe această planetă este construită de mine prin Ecosia și organizațiile pe care aceasta le susține. Sunt încântată de această opțiune și voi căuta aplicații similare care să mă ajute să fac mici schimbări în întreaga lume.


Și poate vă întrebați dacă sunt sigură de faptul că Ecosia și organizațiile acestea chiar au plantat copăceii mei. De nimic nu pot fi sigură în această viață, dar mai degrabă aleg să folosesc o aplicație transparentă și care promite ceva, decât una care nu îmi promite nimic și care îmi vinde datele unor terțe grupuri și guverne.


Și hey! Nu mă bazez doar pe Ecosia când vine vorba de green thumb. În fiecare an eu și sora mea avem grijă ca să plantăm măcar un copăcel, iar pentru 2021 avem strânse o mulțime de semințe pe care le vom pune la germinat, și cel mai probabil că vom dona copăceii rămași. Pe lângă asta vom cumpăra puieți de la pepinieră și de la supermarket.


Vă invit să încercați Ecosia, măcar pentru câteva minute pe zi. Nu costă nimic, dar impactul dumneavoastră se va simți.

32 afișare0 comentariu