De ce să ţii un Bullet Journal şi de ce te ajută. Research
Într-unul dintre vlogurile de la începutul anului vă vorbeam despre rezoluţii şi despre ce ne ţine să nu le ducem până la capăt. Şi vă vorbeam eu acolo foarte frumos de faptul că nu putem îndeplini ceea ce ne-am propus să facem într-un an de zile pentru că nu ţinem evidenţa acelor lucruri de făcut.


Cu alte cuvinte, este nevoie de un instrument pe care să îl putem folosi în acest scop. Vă gândiţi la ce mă gândesc şi eu? Da. O agendă. Şi nu orice fel de agendă, ci una care mai nou e punctată şi în care să ne notăm sarcinile într-un mod cât mai eficient.


Ce este Bullet Journal


Prescurtat BuJo.


Este un sistem de organizare a sarcinilor, care poate fi personalizat în funcţie de necesităţile fiecăruia. Metoda aceasta, spun eu, nu este una nouă, dar Ryder Caroll pare că şi-a însuşit-o şi a făcut-o publică şi foarte atractivă. Ceea ce a atras, aţi ghicit, influenţeriţele.


Astfel, a luat naştere o nouă frenezie pe internet şi avem de-a face cu jurnale de orice fel: minimaliste, maximaliste, alb negru, artistice etc. şi milioane de vizualizări şi bani încasaţi in asta.


Ceea ce e un lucru bun, zic eu. Eu personal folosesc aceste videoclipuri pentru inspiraţie, ca să îmi fac plannerul cât mai frumos. Şi recunosc că le găsesc foarte relaxante. Al meu este foarte colorat şi încearcă să reflecte cine sunt, lăsând un crâmpei de organizare să prindă formă din supa haotică pe care o reprezintă mintea mea.


Că până acum, noi tot aveam agende în care ne notam chestii, dar bullet journal promite să fie ceva mult mai personal, şi ne ajută să ne organizăm lucrurile cât mai bine posibil.


Din Cărtureşti:

Este în egală măsură un planner, un jurnal și o formă de meditație care te ajută să combați haosul cotidian, să-ți crești productivitatea și să te dezvolți atât în viața personală, cât și în cea profesională. Pe scurt, BuJo este o metodă de a înregistra tot ce se întâmplă zilnic în viața ta prin intermediul listelor de tip “to do”, care te ajută să reflectezi asupra scopurilor tale atât la cele pe termen scurt, cât și la cele pe termen lung.

Cum funcţionează?


Pe scurt, BuJo este format din 4 mari componente, pe care Ryder Caroll le numeşte "module". Acestea sunt: indexul, sarcinile viitoare, sarcinile lunare şi sarcinile zilnice.


Sarcinile viitoare (future log) sunt necesare sarcinilor care pot lua mai mult timp: obţinerea unui permis de conducere, participarea la anumite cursuri, slăbit etc. Sarcinile lunare funcţionează mai degrabă ca un calendar. Pe când cele zilnice analizează lucrurile mai în profunzime.


La acestea pot fi adăugate multe alte module, după necesităţile fiecăruia. Eu am în al meu finanţe, fazele lunii şi ciclul menstrual, cărţi citite, grafice, citate, trackere şi multe alte lucruri.


O persoană îşi poate pune întreaga viaţă într-un asemenea jurnal. Ideea din spatele acestei metode este că dacă îţi notezi lucrurile, este mai puţin probabil să uiţi să le faci. E ca şi când ţi-ai pune portofelul, cheile şi telefonul în bolul de la intrare, ca să nu uiţi să le iei cu tine când pleci, numai că la un nivel mult mai înalt.


Beneficiile BuJo


Este un lucru ştiut faptul că ţinerea unui jurnal de orice fel are un efect extraordinar de benefic asupra sănătăţii mentale. Un bullet journal este un fel de power up. Popeye pe spanac în cazul jurnalelor şi agendelor. Bujo funcţionează pentru că o persoană poate pune în el orice, de la idei, informaţii importante, până la trackere şi citate.


Ţinerea unui jurnal acţionează precum o memorie extinsă a creierului. Creierul poate să jongleze cu trei lucruri importante în acelaşi timp, în orice moment şi fără să îşi piardă efectivitatea. BuJo poate să extindă acestă limitare.


Efectul Zeigarnik


Bujo poate să aute la controlarea efectului Zeigarnik. Acest termen descrie procesul psihologic prin care o persoană reuşeşte să îşi amintească mai uşor sarcinile necompletate decât pe cele completate. Atunci când încerci să te focusezi pe o sarcină şi începi să te gândeşti la acea sarcină de făcut mai târziu, acesta este efectul Zeigarnik.


Dar dacă scrii sarcinile pe foaie, începi să diminiuezi acest efect. De îndată ce creierul că ai un plan bine pus la punct, ca să îndeplineşti o sarcină, atunci are să înceteze să îţi mai aducă aminte de ea. Acest fenomen te ajută să ai mintea limpede şi să duci la sfârşit ceea ce ţi-ai propus să faci (vezi lucrarea lui Seifert), pentru că nu mai există întreruperi.


Pauze mentale


Să desenezi şi să scrii într-un bullet journal îţi poate oferi o pauză bine meritată de la ceea ce făceai înainte de asta. Uneori, dacă iei o pauză dintr-o anumită sarcină, te poate face să te reîntorci la ea cu forţe proaspete şi să te focusezi mai bine ca să o duci la capăt. Conform studiului psihologului Jackie Andrade, desenele te pot ajuta să reţii mai bine de 80% dintr-o informaţie şi să fii mai concentrat. Deci, este bine dacă recurgi la jurnalul tău atunci când te simţi epuizat. Confirm că funcţioneză.


BuJo te ajută să îţi îndeplineşti scopurile


Să ţii un BuJo te ajută să îţi îndeplineşti scopurile. Conform unui studiu al Universităţii Sudice Metodiste, scrierea ţelurilor viitoare (rezoluţiile intră în această categorie) îi face pe oameni mai fericiţi. În plus, eşti mult mai dispus să le şi îndeplineşti. Te ajută să te focusezi asupra sarcinilor cele mai importante, ceea ce va duce la succes şi te fac să fii mai productiv şi mai eficient.


Adică funcţionează pe principiul recompensei. Creierul tău se simte recompensat atunci când bifează o pătrăţică din tabel, ca şi când ar primi o prăjitură atunci când termină de făcut o sarcină.


De asemenea, BuJo îţi ajută mintea să se revigoreze şi acesta este un lucru bun pentru că te ajută ca să te concentrezi şi mai bine. Chiar faptul de a scrie pe o simplă hârtie te ajută. Scrisul de mână te ajută să reţii mai multă informaţie. De-asta aveam eu colege şi colegi care scriau de mână lecţii întregi. De asemenea,un BuJo îţi dă libertatea de a deveni mult mai creativ şi de a construi idei noi.Este o pierdere de timp?

Recunosc că BuJo îmi ia o grămadă de timp ca să îl organizez în fiecare lună. Aş spune câteva ore, dar asta pentru că eu vreau să adaug în el foarte multe lucruri şi să îl personalizez. Îmi place să fie cât mai colorat şi să reflecte cine sunt. Este un spaţiu personal. Am liste cu sarcini, dar şi spaţii de tip oracol. Printre finanţe, trackere şi cărţi citite, am un spaţiu care se numeşte "seminţe" şi doar asta este. Sunt idei personale, versuri care îmi trec prin cap, cuvinte pe care aş putea să le folosesc.


Am văzut ideea asta undeva pe youtube, fetele numeau această secţiune "dump space" sau "dump page" (zonă de aruncat idei) şi o plasau la sfârşitul caietului, aşa cum făceam noi cu ultima pagină a oricărui caiet în şcoala generală. Nu mi-a plăcut ideea asta. De ce să pun la finalul jurnalului idei şi să le etichetez ca gunoi? Ideile mele nu sunt gunoi, ci seminţe pentru proiecte ulterioare, aşa că am plasat paginile la începutul caietului, sub denumirea de seminţe. Seminţe care pot creşte şi se pot transforma în copăcei cu multe ramuri. Depinde de perspectiva fiecăruia asupra elementelor personale.


Confirm că nu este nevoie să carioci, markere, pixuri cu gel de diferite culori, ca să ai un BuJo. E nevoie de un caiet şi de un pix. Eu în trecut făceam BuJo din nişte caiete de matematică cartonate de la Pepco. Pentru 2021 am vrut să fac un upgrade şi să mă ţin de treabă, aşa că mi-am luat un jurnal punctat Nuuna de la Cărtureşti. Preţul este pe măsură şi chiar mă ajută acest lucru. Am cumpărat o unealtă de calitate, iar preţul dat pe aceasta mă motivează să o folosesc până la ultima pagină şi să bifez sarcinile de făcut.


Dacă mergeţi pe site-ul lui Ryder Caroll, o să vedeţi că el foloseşte doar un pix negru. Şi când foloseşti doar atât, nu e mult timp din viaţa ta scurtat. Cam 2 minute zilnic? Îţi ajung doar două minute ca să verifici social media?


Desigur că dacă te vei apuca să îl colorezi sau să îţi faci tabele şi alte zorzoane, acest lucru îţi va lua mai mult timp. Dar merită, zic eu. Aminteşte-ţi de ce am scris mai sus la beneficii!


Concluzii


BuJo nu este pentru toată lumea. Nicio unealtă organizaţională nu este. Sunt un hack pentru minte; dacă funcţionează pentru tine, atunci funcţionează pentru tine.Fiind o unealtă nouă, aceasta nu a fost studiată îndeaproape in punct e vedere ştiinţific, dar conceptele din spatele său au fost şi sunt substanţiale.


Ele funcţionează nu doar pentru că organizează sarcinile, ci şi pentru că reprezintă o extensie a minţii, amitindu-ţi de sarcini atunci când deschizi jurnalul ca să cauţi altceva.


Simplul fenomen prin care ele te încurajează să jonglezi cu diferite sarcini, pare de asemenea că sporeşte forţa de concentrare. Orice pare că funcţionează, este recomanat de oameni. Şi eu vă spun că funcţionează şi că dă roade. Aşa că merită să încercaţi acest model de organizare. Idei găsiţi pe tot Pinterestul.


Pe scurt

  • Ce este un Bullet Journal - Este un sistem de organizare a sarcinilor, care poate fi personalizat în funcţie de necesităţile fiecăruia. Practic, notarea sarcinilor într-un mod cât mai organizat.

  • Beneficiile BuJo - Numeroase. Funcţionează ca o extensie a creierului. Reduce efectul Zeigarnik şi te forţează să te concentrezi pe sarcinile actuale, în loc să îţi plimbi mintea peste sarcini nefăcute. Îţi sporeşte creativitatea şi îţi oferă pauze bine meritate.

  • BuJo te ajută să îţi îndeplineşti scopurile - Principiul recompensei. Te focusezi pe sarcinile mai importante. Mintea se revigorează şi poate reveni asupra sarcinilor.

  • Este o pierdere de timp? - Depinde de priorităţile fiecăruia şi de aşteptări. Dacă nu te focusezi pe BuJo şi nu îl organizezi cum trebuie, atunci poate fi o pierdere de timp. Depinde de tine de ce faci cu el. Nu ai nevoie decât de două minute ca să te organizezi cu un BuJo. Şi dacă îl pui pe el în ordine, atunci o să vezi că lucrurile vor începe să se aranjeze şi în cazul tău.


Bibliografie:

  1. Cărtureşti - Bullet Journal sau ce să faci când productivitatea ta are nevoie de un impuls - https://carturesti.ro/blog/bullet-journal/

  2. King, A. Laura. The Health Benefits of Writing about Life Goals - https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167201277003

  3. Klein, K; Boals, A.: Expressive writing can increase working memory capacity - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11561925/

  4. Seifert, C. M., & Patalano, A. L. (1991). Memory for incomplete tasks: A re-examination of the Zeigarnik effect. In Proceedings of the Thirteenth Annual Conference of the Cognitive Science Society (pp. 114-119), Chicago, IL. - https://www.semanticscholar.org/paper/Memory-for-Incomplete-Tasks%3A-A-Re-examination-of-*-Seifert-Patalano/93a68be202ffc930266d585f56409bedbc7eaff3?p2df