Micul dejun al campionilor - De ce este foarte importantă prima masă a zilei

Sintagma „micul dejun al campionilor” nu există degeaba. Oamenii de succes nu sar niciodată peste micul dejun. Şi poate că vă întrebaţi de ce.


Acesta vă începe restartează metabolismul şi vă ajută să ardeți calorii pe parcursul zilei. De asemenea, vă oferă energia de care aveți nevoie pentru a finaliza lucrurile și vă ajută să vă concentrați la locul de muncă sau la școală. Acestea sunt doar câteva motive pentru care este cea mai importantă masă a zilei.

Multe studii au arătat că micul dejun duce la o sănătate mai bună, la o mai bună memorie și concentrare, dar şi scade nivelul de colesterol. Mâncând un mic dejun sănător, ai şanse mai mici de a face diabet, boli de inimă și de a fi supraponderal.


Cu toate acestea, este greu de știut, dacă micul dejun provoacă anumite obiceiuri sănătoase sau dacă oamenii care îl mănâncă au stiluri de viață mai sănătoase.


Dar un lucru este clar: sărind masa de dimineață poţi să-ţi dai ritmul biologic peste cap. Când te trezești, nivelul zahărului din organism, de care tău are nevoie pentru a-ți face mușchii și creierul să funcționeze cât mai bine, este de obicei scăzut. Micul dejun ajută la completarea acestuia.


Dacă corpul tău nu obține combustibilul din alimente, s-ar putea să te simți vlăguit - și cel mai probabil, vei consuma mai multe alimente la sfârșitul zilei.


Micul dejun vă oferă, de asemenea, șansa de a obține unele vitamine și nutrienți din alimente sănătoase, cum ar fi lactate, cereale și fructe. Dacă sari peste el, nu este posibil să obții toate substanțele nutritive de care are nevoie organismul tău.


Micul dejun furnizează corpului și creierului combustibil după un post de o noapte. Fără micul dejun sunteţi ca o maşină care are rezervorul gol.


Nutriționiștii sfătuiesc:

- micul dejun trebuie consumat în două ore de la trezire

- un mic dejun sănătos ar trebui să ofere calorii în intervalul 20-35% din nutriţia ta zilnică.


Mulți oameni sar peste masa de dimineaţă, pentru că se grăbesc să iasă pe ușă, cum este cazul meu. Este o greșeală şi sunt conştientă de acest lucru, însă îmi este destul de greu să îmi ajustez organismul la un nou stil de viaţă. Corpul are nevoie de mâncare cu mult înainte de ora prânzului şi încerc să îmi obişnuiesc corpul să aibă poftă de mâncare din ce în ce mai devreme. În schimb, mai devreme de orele 9:30-10:00 nu pot să mănânc decât rareori.


În dăţile în care reuşesc să mănânc devreme am observat că pofta de a consuma mai multe alimente şi dulciuri este mult mai mică decât dacă aş mânca târziu sau deloc.


O masă de dimineață poate fi bună pentru talia ta? Unele studii spun că da. Cercetătorii au descoperit că, în medie, oamenii care mănâncă micul dejun sunt mai subțiri decât cei care nu. Asta se poate întâmpla deoarece consumul de alimente cu proteine ​​și fibre dimineața îți menține pofta de mâncare în restul zilei.


Dar nu garantează că veţi intra în acei blugi skinny. Un studiu recent a comparat pierderea în greutate în rândul persoanelor care au luat micul dejun cu cele care nu au făcut-o. Masa nu a făcut nicio diferență. Dacă ţineţi dieta, atunci reducerea caloriilor prin omiterea mesei de dimineaţă nu vă va ajuta. Studiile arată că majoritatea oamenilor care pierd în greutate și își țin greutatea consumă micul dejun în fiecare zi. Pe de altă parte, trebuie să fii atent la ce, când și cât mănânci. Un studiu a arătat că persoanele care au luat micul dejun mare au mâncat mai mult în timpul zilei.


Pe lângă faptul că ne oferă energie, alimentele pentru micul dejun sunt surse bune de nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele de calciu, fier și B, precum și proteine ​​și fibre. Organismul are nevoie de acești nutrienți esențiali, iar cercetările arată că, dacă acestea sunt ratate la micul dejun, sunt mai puțin susceptibile de a fi compensate mai târziu în zi. Fructele și legumele sunt surse bune de vitamine și minerale, așa că încercați să includeți o porție din cele cinci fructe zilnice la micul dejun, fie că este vorba despre o banană sau un pahar de suc de fructe.


Încercați cereale integrale, lapte și fructe cu conținut scăzut de grăsimi sau un smoothie pentru micul dejun preparat din iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, fructe și o linguriță de tărâțe. Opțiuni ușoare sunt, de asemenea, nuci sau batoane cu granola integrală.Nu trebuie să mâncați o masă mare pentru micul dejun, dar este bine să aveți ceva mic într-o oră de la trezire. Chiar și resturile de la cină se pot arunca în microunde.


Rezistă însă la produsele de patiserie, gogoşi sau covrigi. Cea mai bună alegere este un amestec de alimente care au carbohidrați, proteine, grăsimi sănătoase și fibre. Carbohidraţii îți vor oferi energie imediat, iar proteina mai târziu. Fibra îţi dă senzaţia de saţietate.


Eu am încercat în ultima vreme să respect micul dejun, chiar dacă nu reuşesc să îl am foarte devreme dimineaţa şi chiar dacă nu am timp să îl prepar. Pe drum mă opresc mai degrabă la un mini market ca să iau nişte iaurt, fructe şi nuci, decât să stau la coadă la covrigi. Am observat că deşi am stomacul plin, eu mă simt mai uşoară şi pot să mă concentrez mai uşor astfel şi că am mai multă energie. Au fost zile în care nu am avut nevoie de cafea. În plus, metabolismul meu pare să fi început o perioadă de curăţenie, iar tubul digestiv pare foarte ocupat să elimine mai repede şi mai bine resturile alimentare, decât atunci când mâncam doar covrigi sau nimic la micul dejun.


Este foarte important ce alimente intră în corpul tău şi câtă apă bei. Tubul digestiv conţine al doilea mare număr de celule neuronale după creier şi poate fi considerat cel de-al doilea creier. Practic, ce îi oferi, el transmite către celelalte organe, inclusiv către creier şi ochi. Nu trebuie atacat cu pastile de fiecare dată când eşti răcit (spun atacat, nu că nu trebuie să nu iei deloc medicamente când eşti răcit) şi trebuie să îi oferi din ce în ce mai multe alimente care se găsesc natură.


Ce am făcut noi ca specie a fost să ne creem un univers artificial cu care corpurile noastre nu ţin pasul. Creierul şi corpul nu recunosc alimentele şi nutrienţii pe care îi băgăm în organism. Stomacul funcţionează în acelaşi mod cum o făcea acum câteva mii de ani şi nu a evoluat atât de repede încât să poată ţine pasul cu ceea ce îi oferim noi în prezent. Gândiţi-vă numai că noi am mâncat mii de ani alimente sănătoase. Am consumat fructe şi legume şi carne şi am preparat pâinea aşa cum s-a preparat de la începutul istoriei umane. În schimb, o dată cu creşterea numărului de oameni, a cererii şi ofertelor, companiile au început să creeze alimente cu o durată mare de viaţă, au apărut reţete şi produse care nu au existat niciodată în natură. Au fost adăugaţi aditivi, zahăr artificial şi alte substanţe, pe care creierul şi tubul digestiv nu le recunosc şi încearcă să le asimileze după cum ştiu ele să le asimileze. Ele primesc informaţii pe care nu le recunosc.


Pizza şi pastele nu cresc în copaci, iar băuturile acidulate nu izvorăsc din subteran. În schimb, merele, prunele şi alte alimente asemănătoare sunt îndrăgite de organism şi asimilate cum trebuie.


Aşa că dacă vrei să ai succes, dacă vrei să reuşeşti, trebuie să ai grijă de sistemul tău digestiv.

4 afișare0 comentariu